Magnesium - Lidt Sundere

Magnesium

Hvad er magnesium? 

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og er anerkendt som et af de mest vigtige mineraler for, at vi mennesker vedligeholder et sundt helbred. Magnesium bidrager til at regulere mere end 300 kemiske processer i kroppen. Magnesium er også kaldet for hjælpe-mineralet, da dets egenskaber hjælper vores kroppe til at forblive i balance, undgå sygdomme, præstere under pres og generelt beholde et godt helbred. Herudover er magnesium også ansvarlig for to af de mest vigtige cellefunktioner: Produktion af energi og dannelse af nye celler. 
Kroppen indeholder cirka 24 gram magnesium, hvor den ene halvdel findes i knoglerne og den anden halvdel er fordelt i muskler og andet blødt væv. 

Derfor har du brug for magnesium 

Magnesium har betydning for: enzymproduktionen, hormonsystemet, immunsystemet. Stor betydning for hjertet, kredsløbet, lever, bugspytkirtel og en vigtig medspiller til at vedligeholde huden. Magnesium er nødvendig for sunde muskler, knogler, effektiv proteinomsætning og fordøjelse. Magnesium medvirker til udnyttelse af B- og E-vitaminer, fedtstoffer, calcium, fosfater og andre mineraler, regulerer syre-base-balancen. Magnesium forebygger ophobning af kolesterol og dermed kredsløbssygdomme.

 

Magnesium virker beroligende og krampeløsende,
medvirker til bedre at kunne klare en stresset hverdag. 
 

Amerikanske undersøgelser viser, at vi sover mindre end for bare 20 år siden. Selvom mennesket ikke i samme periode har fået mindre behov for søvn. Søvnens vigtigste funktion er at holde hjernen i topformen, så den kan præstere det maksimale. Men en god nattesøvn mindsker også risikoen for fx hjerte-kar-sygdomme. Ligesom mellem syv og otte timers søvn øger chancen for at leve længere. 

Forskning viser at Ca. en tredjedel af os lider af søvnløshed. Hvis du er en af dem har du måske prøvet de fleste tips til en bedre søvn, ingen kaffe efter kl.15, lavendel på puden , ingen skærm om aftenen, dybe vejrtrækninger og intet har hjulpet? 

Men muligvis Magnesium kan hjælpe. Magnesium hjælper hjernen med at falde til ro og kan indtages på forskellig vis. Nogen foretrækker magnesium i kapselform i forbindelse med aftensmaden, andre som pulver rørt op i vand 30min. inden sengetid, eller magnesiumserum til at sprøjte på kroppen inden sengetid.

 

Hvis du har fordøjelses problemer optgaer du nemmere
magnesium igennem huden. Magnesiumserum, 
optages 5 gange bedre igennem huden. 

 

 

Tegn på, at du mangler magnesium 

Hvordan kan du vide, om du mangler afslapningsmineralet nummer ET? Tja, hvis du har svært ved at sove og opleve, at du vågner nemt eller vågner før alarmen, er det tegn på, at du lider af magnesiummangel. Hvis du får kramper regelmæssigt og oplever, at det, du drikker, passerer lige igennem dig, har kolde hænder og fødder eller får spændinger i nakken og skuldre, vil du sandsynligvis have glæde af et tilskud af magnesium. Du skal også vide, at stress i høj grad kan øge magnesiumtabet. Det kan hurtig blive en ond cirkel. Med for lidt magnesium får du søvnproblemer, og uden søvn bliver du mere stresset, bekymret og får spændte muskler, som så ikke kan slappe af, fordi du mangler magnesium, og så er det farvel til en god nats søvn. 

Mangelsymptomer 

Muskelsvaghed, uro i benene, spændinger, rystelse, træthed, nervøsitet, søvnproblemer, stress og muskelkramper.
Obs! Du går selvfølgelig til læge, hvis du har nogle af symptomerne! 

 

Sovetip:  Tag et varmt fodbad med epsom salt inden sengetid 

 

Lundegaardens epsomsalt til afslappende kar- eller forbad

 

Fordelene ved at indtage Magnesium 

Fordelene ved magnesium er mange, mange mærker mindre uro, mindre stress og færre spændinger. Magnesium Bidrager til normale knogler og bedre søvn og generelt mere velvære. 

Der er mange måder at indtage magnesium på det kan være som lotion, serum, pulver i vand og kapsler.  

Magnesium bidrager til produktionen af “lykkehormonet” serotonin og samtidig er det nødvendigt for de hormoner, som er med til at berolige vores hjerne og skabe følelsen af afslappelse.  

Magnesium kan hjælpe med at neutralisere mavesyren. Vær opmærksom på at hvis du oplever diarré, mens du tager kosttilskud, kan det skyldes, at du tager en for høj daglig dosis. Du kan modvirke dette ved at reducere mængden, du indtager. 
  

Nani Magnesium

Magnesium i tabletform eller som spray 

Mennesker med langvarige fordøjelsesproblemer kan ikke absorbere magnesiummineralet så godt, og de kan trække fordele af magnesiumolie eller serum optaget gennem huden. Når den naturligt ioniserede magnesiumolie smøres på huden, absorberes magnesiumklorid gennem huden og ind i den interstitielle væske. Kroppen får straks glæde af mineralet, og man undgår spild uden at skulle igennem fordøjelsen først.  Igennem et klinisk forsøg fandt forskerne, at magnesium absorberes godt gennem huden – og hurtigere end kapsler og tabletter, idet magnesiummet kommer direkte ind i hudens væv og til videre cellerne. 

 

10 gode magnesiumrige fødevarer 

Magnesium findes allerede i mange af vores almindelige madvarer, og du kan derfor godt spise dig til den anbefalede daglige mængde. 
 
Her har vi samlet 10 forslag til gode, magnesiumrige fødevarer:  

 • Økologiske, grønne grøntsager 
 • Fuldkornsprodukter 
 • Parannødder 
 • Groft knækbrød 
 • Kikærter 
 • Mandler 
 • Mørk chokolade 
 • Hørfrø 
 • Rosiner 
 • Havregryn 

 

Nogle af årsagerne til øget risiko for magnesiummangel er: 

 • Kronisk diarré - forhindrer eller nedsætter optag af magnesium gennem mave-tarm-kanalen 
 • Lavt fødeindtag - eksempelvis slankekure hvor du indtager mindre mad end normalt 
 • Alkoholisme eller stort forbrug af alkohol 
 • Langvarig behandling med vanddrivende medicin (særligt af typen loop-diuretika) 
 • Derudover tager flere kvinder magnesium som kosttilskud i forbindelse med overgangsalder og præmenstruelt syndrom (PMS). 

 

Bivirkninger 

Magnesium har kun få bivirkninger og anses generelt som et sikkert kosttilskud for de fleste mennesker, men indtagelse kan resultere i følgende bivirkninger: 

Tynd mave (dette kan løses ved at reducere den daglige dosis). 

Kvalme og mavesmerter 

Træthed (søg læge hvis opleves gennem længere tid) 

Vigtigt! Vær opmærksom på at magnesium kan påvirke virkningen af medicin til blandt andet hjerte, antibiotika og muskelafslappende. Tager du andet medicin skal du derfor altid undersøge med din læge, inden du begynder med magnesium kosttilskud. 

 

 

Tilbage til blog