Ingredienser til glutenfri surdej
Dag1
1 dl havremel eller groft rismel
1 dl vand
1/2 tsk honning
1 tsk æbleeddike
Dag2
1 dl havremel
1 dl vand
Dag4
1 dl valgfri glutenfri mel
1 dl vand
Bland 1 dl mel og 1 dl vand med honning og æbleeddike i et glas. Rør med en finger eller træske (ikke metal). Lad blandingen stå utildækket på køkkenbordet og rør rundt hver dag.
Næste dag tilsætter du yderligere mel og vand og lader det stå yderligere to dage, indtil det bobler og dufter surt. Allerede efter et par dage vil du opleve, at det bobler lystigt. Det tager 4-6 dage at lave en god surdej.
Når du har brugt lidt af din surdej, skal den fodres igen med 1 dl vand og 1 dl valgfrit glutenfrit mel. Lad den nu stå et døgn på køkkenbordet, inden du bruger den igen. Hvis du ikke skal bruge din surdej de næste par dage, så sæt den i køleskabet og tag den ud og fodr den ca. 1 døgn inden, den skal bruges.
Din surdej kan næsten holde evigt, hvis du opbevarer den rigtigt. Den må ikke mugne, men skal lugte lidt syrligt. Duften og smagen varierer alt efter hvilken mel, du bruger.
God fornøjelse 🤗
Se opskriften på glutemnfri surdejs brød her